Restauracja FRYDERYK

Karta dań

Przystawki / Starters

 

Tatar z polędwicy wołowej (ok. 100g) z cebulą, pieczarkami i ogórkiem kiszonym + pieczywo
Beef sirloin tartar (ca. 100g) with onions, mushrooms and pickled cucumber + bread

45 zł

 

Tatar z polędwicy wołowej (ok. 200g) z cebulą, pieczarkami i ogórkiem kiszonym + pieczywo (XXL)
Beef sirloin tartar (ca. 100g) with onions, mushrooms and pickled cucumber + bread

65 zł

 

Krewetki tygrysie (ok. 100g, 5/6 szt) w sosie chilli + grzanka czosnkowa
Tiger prawns (ca. 100g, 5/6 pcs) with chili sauce + garlic bread

39 zł

 

Śledź w oleju (ok. 150g) z ogórkiem kiszonym i cebulą + pieczywo
Heering in oil (ca. 150g) with pickled cucumber and onion + bread

25 zł

 

Migdały prażone z solą (ok. 100g) 
Roasted almonds with salt (ca. 100g)

19 zł

Zupy / Soups

Rosół drobiowo-wołowy z makaronem (ok. 300 ml)
Poultry-beef broth (ca. 300 ml)

14 zł

 

Zupa kurkowa (ok. 250 ml)
Chanterelle soup  (ca. 250 ml)

20 zł

 

Barszcz z pierożkami mięsnymi  (ok. 250 ml, 6 szt.) 
Red borscht with meat dumplings (ca. 250 ml, 6 pcs)

22 zł

 

Krem z pomidorów z mozzarellą i bazyliowym pesto (ok. 250 ml)
Tomato cream with mozzarella and pesto (ca. 250 ml)

18 zł

Dania wegetarianskie / Vegetarian dishes

Tagliatelle ze szpinakiem, suszonymi pomidorami, czosnkiem, śmietankąparmezanem i prażonymi migdałami
(opcja z kurczakiem (ok. 100g) + 10 zł)
(opcja z krewetkami tygrysimi (ok. 100g) + 15 zł)
Tagliatelle with spinach, sun-dried tomatoes, garlic, cream, parmesan and roasted almonds 
(option with chicken (ca. 100g) + 10 PLN),
(option with tiger prawns
(ca. 100g) + 15 PLN)

35 zł 

 

Pierogi ruskie z cebulą i śmietaną (7 szt.) 
(opcja ze śmietaną + 3 zł)
Pierogi – traditional Polish dumplings stuffed with potatoes and cottage cheese served with fired onions and cream (7 pcs)
(option with cream + 3 PLN)

25 zł

 

Pierożki szpinakowe (8 szt.) zapiekane w sosie pomidorowym z serem
Spinach dumplings baked in tomato sauce with cheese (8 pcs)

29 zł

 

Salatki / Salads

Sałatka bałkańska z polędwiczkami drobiowymi (ok. 150g) 
(Mix sałat, polędwiczki drobiowe, pieczona papryka, ser sałatkowy, chipsy naturalne, czerwona cebula, pestki dyni, oliwa z oliwek)
Balkan salad- with chicken, spring salad mix, roasted peppers, white cheese, natural chips, red onions, pumpkin seed and olive oil  (ca. 150g)

39 zł

 

Sałatka z piersią z kaczki, serem camembert i żurawiną i orzechami włoskimi
Duck breast salad with camembert, cranberries and walnuts

49 zł

 

Sałatka szopska
(Pomidor, ogórek, papryka, cebula, ser bałkański, oliwki, sos czubryca, pieczywo czosnkowe)
Salad with tomato, cucumber, pepper, onion, balkan cheese, olives, czubryca sauce, garlic bread

35 zł

Dania z drobiu / Poultry

Pierś z kaczki (ok. 250g) z buraczkami na ciepło i ziemniakami zapiekanymi ze śmietaną 
Duck breast (ca. 250g) on hot beetroot purre, served with grainated potatoes in cream

49 zł

 

Wachlarzyk drobiowy: placki ziemniaczane, kurczak (ok. 150g), sos kurkowy 
Grated potato pancakes with chicken (ca. 150g) and chanterelle sauce

36 zł

 

 

Grillowany filet z kurczaka (ok. 200g) z sosem kurkowym, frytkami i mixem sałat
Grilled chicken fillet (ca. 200g) with chanterelle sauce, chips and spring salad mix

44 zł

 

  

Drobiowe polędwiczki (150g) panierowane w sezamie serwowane z frytkami, dipami i mixem sałat
Chicken tenderloin (ca. 150g) with sesame served with chips, dips and spring salad mix in vinaigrette dressing

39 zł

Dania z wieprzowiny / Pork

Pieczone żeberka (ok. 400g) serwowane w sosie BBQ z frytkami i surówką z białej kapusty
Roast ribs (ca. 400g), BBQ sauce, served with fries and coleslaw

52 zł

 

Tradycyjny kotlet schabowy (ok. 250g) z zestawem surówek i ziemniakami
Breaded pork chop (ca. 250g) with fried cabbage and potatoes

42 zł

 

Aromatyczne polędwiczki wieprzowe (ok. 200g) w sosie pieprzowym z ziemniaczanymi łódeczkami i mixem sałat w sosie vinegrette
Pork sirloin (ca. 200g) in black pepper sauce served with crispers and mix salad and vinaigrette dressing

44 zł

Dania z wołowiny / Beef

Stek z polędwicy wołowej (ok. 220g) z grillowanymi warzywami, opiekanymi ziemniakami i sosami
Beef sirloin steak (ca. 220g) served with grilled vegetables, grilled potatoes and sauces

85 zł

 

Tradycyjna rolada śląska (ok. 200g) w sosie pieczeniowym z kluskami i czerwoną kapustą
Traditional Silesian roulade (ca. 200g) served with potato dumplings, gravy sauce and red cabbage

49 zł

 

Burger wołowy (ok. 150g) w bułce własnego wypieku z frytkami i sosami
Beef burger (ca. 150g) in a homemade bun with fries and sauces

48 zł

Ryby / Fish

Filet z sandacza (ok. 280g) z warzywami po nysku
Zander filet (ca. 280g) with vegetables

45 zł

 

Filet z łososia (ok. 250g) na limonkowo - kokosowym sosie z ryżem parabolicznym i dzikim oraz romanesco z prażonym słonecznikiem
Salmon fillet (ca. 250g) on lime and coconut sauce with rice parabolic and wild and romanesco with roasted sunflower seeds

57 zł

 

Desery / Desserts

Lody waniliowe z gorącymi malinami i bitą śmietaną
Vanilla ice cream with hot raspberries and whipped cream

22 zł

 


Suflet czekoladowy z sosem truskawkowym i gałką lodów waniliowych
Chocolate souffle with strawberry sauce and ice cream

22 zł

 


Kawa mrożona z gałką lodów i bitą śmietaną
Iced coffee with a scoop of ice cream and whipped cream

19 zł

 

Zapiekane truskawki z białą czekoladą i orzechową kruszonką (czas oczekiwania ok. 20 minut) 
(opcja z gałką lodów waniliowych + 4,50 zł)

Baked strawberry with white chocolate and hazelnut crumble (waiting time approx 20 minutes)
(option with scoop of vanilla ice cream + 4,50 PLN)

22 zł

 

 




Hotel i Restauracja FRYDERYK***  
ul. Chopina 12, 48-300 Nysa, tel. +48 77 421 04 26,  +48 731 917 171
hotel@fryderyk.nysa.pl

 


© 2017 Hotel Fryderyk. All Rights Reserved.