Restauracja FRYDERYK

Karta dań

Przystawki / Starters

 

Tatar z polędwicy wołowej z cebulą, pieczarkami i ogórkiem konserwowym
Beef sirloin tartar with onions, mushrooms and gherkins

29 zł


Krewetki tygrysie w sosie chilli 
Tiger prawns with chili sauce

38 zł

Zupy / Soups

Rosół drobiowo-wołowy z makaronem 
Poultry-beef broth

8 zł

 

Zupa kurkowa 
Chanterelle soup

12 zł

 

Barszcz z pierożkami mięsnymi 
Red borscht with meat dumplings

16 zł

Dania wegetarianskie / Vegetarian dishes

Penne w kremowym sosie ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i grana padano
Penne in a creamy sauce with spinach, dried tomatoes and grana padano (option with chicken + 8 PLN)

26 zł  (opcja z kurczakiem + 8zł)

 

Pierogi ruskie z cebulą i śmietaną 
Pierogi – traditional Polish dumplings stuffed with potatoes and coVage cheese served with fired onions and cream

14 zł

 

Barszcz czerwony podany z krokietem faszerowanym  serem i pieczarkami
Red borsch served with a traditional breaded pancake stuffed with cheese with mushrooms

19 zł

 

Zapiekany naleśnik wegetariański ze szpinakiem, żółtym serem i pieczarkami podany z sałatką
Vegetarian pancake with spinach, cheese, mushrooms and spring salad mix

24 zł

Salatki / Salads

Sałatka bałkańska z polędwiczkami drobiowymi 
(Mix sałat, polędwiczki drobiowe, pieczona papryka, ser sałatkowy, chipsy naturalne, czerwona cebula, pestki dyni, oliwa z oliwek)
Balkan salad- with chicken, spring salad mix, roasted peppers, white cheese, natural chips, red onions, pumpkin seed and olive oil

29 zł

Sałatka z grillowanymi warzywami 
(Mix sałat, grillowane: cukinia, papryka, czosnek, pieczarki i cebula w ziołowej oliwie, pomidorki koktajlowe, pestki dyni i słonecznika, orzechy, pieczywo czosnkowe)
Salad with grilled courgette, peppers, garlic, mushrooms, onions, herbal olive oil, cherry tomatoes, pumpkin and sunflower seeds, nuts, garlic bread

29 zł

Dania z drobiu / Poultry

Pierś z kaczki z buraczkami na ciepło i ziemniakami zapiekanymi ze śmietaną
Duck breast on hot beetroot purre, served with grainated potatoes in cream

34 zł

 

Wachlarzyk drobiowy: placki ziemniaczane, kurczak, sos kurkowy
Grated potato pancakes with chicken and chanterelle sauce

29 zł

 

 

Grillowany filet z kurczaka z sosem kurkowym, frytkamii mixem sałat
Grilled chicken fillet with chanterelle sauce, chips and spring salad mix

29 zł

 

Filet drobiowy pod cebulową pierzynką z ziemniakami zapiekanymi ze śmietaną i zestawem surówek
Poultry fillet baked with onion, served with gratinated potatoes in cream and set of salads

29 zł

 

Drobiowe polędwiczki panierowane w sezamie serwowane z frytkami, dipami i mixem sałat
Chicken tenderloin with sesame served with chips, dips and spring salad mix in vinaigrette dressing

28 zł

Dania z wieprzowiny / Pork

Pieczone żeberka serwowane na ostro lub słodko z frytkami i surówką z białej kapusty
Roast ribs, spicy or honey glaze, served with fries and coleslaw

36 zł

 

Tradycyjny kotlet schabowy z zasmażaną kapustą i młodymi ziemniakami
Breaded pork chop with fried cabbage and potatoes

30 zł

 

Aromatyczne polędwiczki wieprzowe w sosie pieprzowym z ziemniaczanymi łódeczkami i mixem sałat w sosie vinegrette
Pork sirloin in black pepper sauce served with crispers and mix salad and vinaigrette dressing

32 zł

Dania z wołowiny / Beef

Stek z polędwicy wołowej z grillowanymi warzywami 
Beef sirloin steak served with grilled vegetables

58 zł

 

Tradycyjna rolada śląska w sosie pieczeniowym z kluskami i czerwoną kapustą
Traditional Silesian roulade served with potato dumplings, gravy sauce and red cabbage

35 zł

Ryby / Fish

Filet z sandacza z warzywami po nysku
Zander fillet with vegetables

36 zł

 

 

Desery / Desserts

Lody waniliowe z gorącymi malinami 
Vanilla ice cream with hot raspberries

16 zł


Suflet czekoladowy z sosem truskawkowym i gałką lodów waniliowych
Chocolate souffle with strawberry sauce and ice cream

12 zł


Czekoladowy duet z wiśniami w rumie
White and dark chocolate cake with rum cherries

14 zł

Zapiekane truskawki z białą czekoladą i orzechową kruszonką (czas oczekiwania ok. 20 minut) 
Baked strawberry with white chocolate and hazelnut crumble

14 zł

 

 




Hotel i Restauracja FRYDERYK***  
ul. Chopina 12, 48-300 Nysa, tel. +48 77 421 04 26,  +48 731 917 171
hotel@fryderyk.nysa.pl

 


© 2017 Hotel Fryderyk. All Rights Reserved.